Οι μισοί υπάλληλοι της Ryanair στην Ελλάδα εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ

Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, ίσως και εξοργιστικό αλλά είναι αλήθεια. Το επίδομα των 800 ευρώ για την αναστολή των συμβάσεών τους θα το εισπράξουν μόνο οι μισοί εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Ryanair.



Θα αναρωτηθείτε ευλόγως τι ακριβώς γίνεται με τους άλλους μισούς; Η απάντηση είναι ότι έχουν πέσει θύματα μιας τρομερής λεπτομέρειας η οποία όμως τους στοιχίζει σε εισόδημα σ' αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε.

Τι έχει συμβεί: Η απάντηση υπάρχει στην επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι εργαζόμενοι (στις 2 Απριλίου του 2020):

Τα πληρώματα αεροσυνοδών του στόλου αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρείας Ryanair με έδρα το Δουβλίνο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1. Εργαζόμενοι που έχουν συνάψει συμβόλαια κατευθείαν με την εταιρεία Ryanair.
2. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαια με την θυγατρική της Ryanair ονόματι Crewlink (εταιρεία εκπαίδευσης και πρόσληψης πληρωμάτων για λογαριασμό της Ryanair).
β) Οι υποχρεώσεις καθώς και τα δικαιώματα των δύο ανωτέρω κατηγοριών εργαζομένων απέναντι στο ελληνικό κράτος είναι ακριβώς τα ίδια. Συγκεκριμένα, όλοι οι ανωτέρω εργαζόμενοι (Έλληνες και αλλοδαποί) υπάγονται 100% στην υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η εταιρεία ως εργοδότης μας, καταβάλει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές στα αντίστοιχα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και εμείς ως εργαζόμενοι, σε ετήσια βάση υποβάλουμε στην Ελλάδα ως οφείλουμε φορολογική δήλωση.
γ) Ωστόσο κατά την προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ 1044/26-3-2020 τ.Β για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ μας γνωστοποιήθηκε, για πρώτη φορά, ότι μας έχει εντάξει κάτω από τον εσφαλμένο ΚΑΔ «003000» («Δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας») σε αντίθεση με την κύρια εταιρεία Ryanair η οποία έχει εντάξει το υφιστάμενο προσωπικό της κάτω από τον ορθό ΚΑΔ «5110» («Αεροπορικές Μεταφορές Επιβατών»).
Το ανωτέρω έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαιο με τη Ryanair να τυγχάνουν κανονικά της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν συνάψει συμβόλαιο με την Crewlink οι οποίοι αδυνατούμε να υποβάλουμε το αίτημα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα".
Το γιατί η εταιρία ενέταξε τους μισούς εργαζόμενους σε εσφαλμένο ΚΑΔ παραμένει αναπάντητο. Οπως αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα του τι θα γίνει μ' αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν όχι για το μέλλον τους αλλά για το ζοφερό παρόν τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι συνάδελφοι που πετούν μαζί στα ίδια αεροπλάνα έχουν τύχει τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης. Οι μεν, που υπάγονται στο "σωστό" ΚΑΔ εισπράττουν κανονικά τα 800 ευρώ (για διάστημα 45 ημερών) οι δε, που υπάγονται στο "λάθος" δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα και βρίσκονται σε απόγνωση!
Και όμως, κάνουν την ίδια δουλειά, στην ίδια εταιρία!
Παρακάτω όλη η επιστολή στον Γιάννη Βρούτση:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το Σωματείο Πληρώματος Αεροσκαφών Ryanair (RACU), εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που εργάζονται ως συνοδοί αέρος (αεροσυνοδοί) στις ελληνικές βάσεις Αθήνα (αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος) και Θεσσαλονίκη (αεροδρόμιο Μακεδονία).
Μέσα από αυτή την επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε την παρούσα χρονική στιγμή και αφορά στην καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, ως βοήθημα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση να δοθεί στους πληγέντες των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19.
Ο κλάδος εργασίας μας είναι από τους πρώτους ο οποίος επηρεάστηκε από τα ανωτέρω μέτρα δεδομένου ότι τα πρώτα εξ' αυτών αφορούσαν στην περιστολή ή και εξολοκλήρου ακύρωση των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι ανήκουμε στις κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι δικαιούνται της καταβολής επιδόματος θέματος. Το πρόβλημα πηγάζει από την ένταξή του κλάδου μας (από τον εργοδότη μας) κάτω από εσφαλμένο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) με αποτέλεσμα ο ίδιος εργοδότης να μην υποβάλει στο Σωματείο μας τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να αιτηθούμε του επιδόματος μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα πού θεσπίστηκε από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό.
Συγκεκριμένα, το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: α) Τα πληρώματα αεροσυνοδών του στόλου αεροσκαφών της αεροπορικής εταιρείας Ryanair με έδρα το Δουβλίνο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
1. Εργαζόμενοι που έχουν συνάψει συμβόλαια κατευθείαν με την εταιρεία Ryanair.
2. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαια με την θυγατρική της Ryanair ονόματι Crewlink (εταιρεία εκπαίδευσης και πρόσληψης πληρωμάτων για λογαριασμό της Ryanair).
β) Οι υποχρεώσεις καθώς και τα δικαιώματα των δύο ανωτέρω κατηγοριών εργαζομένων απέναντι στο ελληνικό κράτος είναι ακριβώς τα ίδια. Συγκεκριμένα, όλοι οι ανωτέρω εργαζόμενοι (Έλληνες και αλλοδαποί) υπάγονται 100% στην υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία όσον αφορά στις ασφαλιστικές τους εισφορές καθώς και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Η εταιρεία ως εργοδότης μας, καταβάλει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές στα αντίστοιχα Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και εμείς ως εργαζόμενοι, σε ετήσια βάση υποβάλουμε στην Ελλάδα ως οφείλουμε φορολογική δήλωση. γ) Ωστόσο κατά την προσπάθεια μας να επικοινωνήσουμε με την εργοδότρια εταιρεία προκειμένου να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως καθορίζονται στο ΦΕΚ 1044/26-3-2020 τ.Β για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ μας γνωστοποιήθηκε, για πρώτη φορά, ότι μας έχει εντάξει κάτω από τον εσφαλμένο ΚΑΔ «003000» («Δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας») σε αντίθεση με την κύρια εταιρεία Ryanair η οποία έχει εντάξει το υφιστάμενο προσωπικό της κάτω από τον ορθό ΚΑΔ «5110» («Αεροπορικές Μεταφορές Επιβατών»).
Το ανωτέρω έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας οι οποίοι έχουν συνάψει συμβόλαιο με τη Ryanair να τυγχάνουν κανονικά της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έχουν συνάψει συμβόλαιο με την Crewlink οι οποίοι αδυνατούμε να υποβάλουμε το αίτημα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. ε) Κατά την επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως φαίνεται η τελευταία δεν έχει την πρόθεση να αποκαταστήσει το πρόβλημα αντ' αυτού αντιπροτείνει την παρέμβασή μας στο Ελληνικό κράτος προκειμένου αυτό να εντάξει και τον ΚΑΔ «003000» στην κατηγορία των ΚΑΔ που δικαιούνται αποζημίωση.
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τον εργοδότη είναι η 10η Απριλίου 2020, συνεπώς είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος καθώς και όπως διαφαίνεται η εταιρεία δεν έχει την πρόθεση να επιλύσει το πρόβλημα ή να μας αποζημιώσει η ίδια όπως της αιτηθήκαμε σε δεύτερο χρόνο.
Δεδομένου των ανωτέρω, φρονούμε ότι η κατά κρίση παρέμβαση σας θα ήταν καταλυτική για την αποκατάσταση του προβλήματος προκειμένου μια κατηγορία σοβαρά πληττόμενων εργαζομένων στον ελληνικό χώρο όπως οι αεροσυνοδοί να μην απολέσουν αυτό το νόμιμο δικαίωμα. Προς διευκόλυνσή σας, προτιθέμεθα να δώσουμε στη διάθεση του επιτελείου σας, εφόσον αυτό ζητηθεί, όλη την σχετική με το θέμα αλληλογραφία από το αρχείο μας, μεταξύ του Σωματείου και της εταιρείας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με εκτίμηση, Σωματείο R.A.C.U