Joker: Μόνο τον Χοακίν Φοίνιξ δεν κατηγόρησαν για τα όσα έγιναν

Ποιος να το έλεγε ότι η ταινία Joker που σπάει ταμεία σε Ελλάδα και κόσμο θα γινόταν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην χώρα μας. Κι όμως, έγινε! Και οι πολίτες παρακολουθούν μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή δυο περιστατικά ελέγχου σε κινηματογράφους της Αθήνας για το αν παρακολουθούσαν την συγκεκριμένη ταινία, ανήλικοι.



Τα νέα κεφάλαια που γράφονται σε αυτή την υπόθεση έχουν πρωταγωνιστές την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον ΣΥΡΙΖΑ, δυο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και ενώ η ταινία Joker παίζεται εδώ και εβδομάδες στις αίθουσες – με ρεκόρ εισιτηρίων είναι η αλήθεια – αστυνομικοί μπήκαν μετά από καταγγελίες σε δυο κινηματογράφους και έκαναν έλεγχο για παρακολούθηση της ταινίας από ανηλίκους, κάτι που απαγορεύεται αφού η ταινία είναι ακατάλληλη για ανήλικους.

Οι αστυνομικοί έκαναν τις «εφόδους» μετά από καταγγελίες δυο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Φυσικά, όλα αυτά προκάλεσαν σάλο, με ανήλικους να μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα και να ειδοποιούνται οι γονείς τους και παραφιλολογία ότι στους κινηματογράφους μπήκαν άνδρες των ΕΚΑΜ το οποίο μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί φυσικά.
 
Σήμερα, από το πρωί είχαμε σωρεία αντιδράσεων τόσο από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σχολίασε με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο τα όσα έγιναν και επιτέθηκε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να βγαίνει σε τηλεοπτικές εκπομπές και να κατηγορεί τις υπαλλήλους ότι έδρασαν αυτοβούλως.

Κι επειδή η δράση φέρνει αντίδραση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρώτα με ένα tweet και στην συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση, δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει απόψε την ταινία Joker με τον 15χρονο γιο του και στην συνέχεια απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα.

Κι ενώ όλοι έψαχναν να βρουν ποιος ήταν αυτός που τελικά έδωσε την εντολή να γίνουν οι έλεγχοι από το υπουργείο Πολιτισμού, αν όντως υπήρξε εντολή εισαγγελέα γι' αυτούς τους ελέγχους μετά από καταγγελίες και αν όντως οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έδρασαν αυτοβούλως ήρθαν οι βόμβες από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει δάκτυλος ΣΥΡΙΖΑ!

Εδώ ήρθε η απάντηση – σχόλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων: «… Και τώρα με γελοίες διαρροές προσπαθούν να πείσουν ότι τους φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο "Τζόκερ" αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Σε όλα αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς το γεγονός ότι ο πρώτος που εξέδωσε ανακοίνωση και κατήγγειλε την έφοδο της αστυνομίας στους κινηματογράφους, ο Γιάννης Ραγκούσης, ως αρμόδιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε βάλει την υπογραφή του ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ στο νόμο που εφαρμόστηκε από τους αστυνομικούς…

Ο ίδιος πάντως με νεότερη ανακοίνωσή του τονίζει: «Όταν ο ξεπεσμός και η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο, τότε αναλαμβάνουν δράση τα εκτελεστικά όργανα της γκαιμπελικής προπαγάνδας. Ο νόμος του 2010 στον οποίο αναφέρονται τα ψευδή δημοσιεύματα, ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου και είχα την πολιτική ευθύνη. Επιπροσθέτως, πουθενά ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών».

Όλα όσα είπε η κα Μενδώνη στην συνέντευξη Τύπου
«Τόσο εγώ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι ενημερώθηκε χτες βράδυ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για το περιστατικό. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, αν γνώριζαν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα είναι ότι δεν ήξεραν κι εκείνοι, όπως κι εγώ, τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ χτες, όπου αναφέραμε ότι "σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες"».

«Αυτό που προέκυψε αργά χτες το βράδυ ήταν ότι πράγματι οι δυο κυρίες είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ και οι οποίες είναι παράλληλα και μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων», διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν δυνατότητα ελευθέρας εισόδου με βάση ειδικό δελτίο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

«Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι δυο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν. Ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα, π.χ. τον αιθουσάρχη αν πραγματικά ζητά ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, ενημερώνοντας ότι έχει ζητήσει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η επιχείρηση από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν 4,5 χρόνια κυβέρνηση και είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων υπογράφονται από τη ΓΓ του ΥΠΠΟΑ από το 2016», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «τα μέλη των επιτροπών μπορεί να είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, αλλά μπορεί και όχι», καθώς και ότι «τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα θέμα στο πώς ορίζεται η άσκηση ελέγχου γι' αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αποσαφηνίσουμε», υπογράμμισε, ενώ ο γενικός διευθυντής σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η διαδικασία ελέγχου κινητοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας, η οποία προήλθε από εταιρία διανομής.